Käsityö

Heips!
Tänään vertaillaan, kirjoitellaan ja pohditaan mielipiteitä. Tänään myös luokitellaan käsitöitä rankemmalla kädellä, kainostelematta ja säälimättä ja puhutaan asioista suoraan. Kaikki asiat tässä postauksessa on jonkun mielipiteitä, joko minun tai jonkun muun. Olen kerännyt jengiltä vastauksia kahteen kysymykseen. Käsityöt on ristiriitainen asia, kuten moni muukin asia on.


Kysymykset
1) Mitkä asiat ovat sinusta käsitöitä?
2)Kenelle käsityöt ovat melestäsi suunnattu?

*Vastaukset ovat anonyymisti ja suoraan heidän sanoin, joitain kielioppi asioita olen saattanut muuttaa itse, esim. puhekielisiä sanoja yleiskielisiksi.

1)Käsitöitä ovat kaikki asiat, joita ei ole valmistettu liukuhihnatuotannolla ja kaikki itsetehdyt tuotteet.
2) Käsityöt ovat tarkoitettu kaikille innokkaille harrastajille, jotka ovat kiinnostuneita tekemään asioita itse ja pitävät oman kädenjälkensä näkemisestä
-Poika, 14-v

1)Aikalailla kaikki, mitä tehdään käsin ovat käsitöitä. Kaikki ompelutyöt ja välillä askartelu ja diy-jutut.
2)Käsityöt on kaikille, mutta usein ihmiset ajattelevat, että tyttöjen/naisten kuuluisi tehdä käsitöitä
-Tyttö, 13-v

1)Käsitöitä ovat kaikki, mitä ei ole tehty koneilla.
2)Käsityöt ovat tarkoitettu kaikille.
-Tyttö, 12-v

1)Käsityöt on töitä, joita sä teet itse. Käsitöitä ei ole koneet tehneet.
2)Käsityöt on tarkoitettu kaikille, mutta osa enemmän tai vähemmän suunnattu eri henkilöille, esim. jotkut työt ovat enemmän pojille kuin tytöille
-Poika, 11-v

1)Käsityö sinäänsä on mielestäni sana, joka kuvaa kaikkea, mitö voi käsillä taitavasti tehdä. Käsityöt eivät ole ainoastaan esim. sukkien (”kutomista”) neulomista vaan myös paljon muuta.
2) Kässäähän ei kuulu eritellä kenellekään, käsityöt ovat sekä naiselle että miehelle.
-Poika, 16-v

1) Kaikki mitä teet käsin ja tulosta syntyy. Mutta onko esim. siivoaminen käsityötä? Käsityöammatteja on paljon, kirvesmies, puuseppä, ompelija, floristikin tekee käsillään töitä. En mitenkään rajoittaisi käsitöitä siihen, että kotona virkkaa tai (”kutoo”) neuloo.
2) Käsityöt ovat suunnattu kaikille, kaikki niitä voi tehdä, jos haluaa tai ammatti vaaatii. Ja kaikkihan niistä voivat nauttia, villapaidoista, huonekaluista, pöytäliinoista, koruista jne. Koruseppäkin on käsityöläinen, kultaseppä myös.
-Nainen, 64-v

1) Mun mielestäni käsityöt voivat olla mitä vaan, kunhan se on käsintehty, oli kyse sitten lapasista tai vaikkapa saunakauhasta. Ja käsintehdyllä meinaan sitä, että työssä on mukana tekijänsä ajatusta ja sydäntä, toisin sanoen siihen on nähty vaivaa.
2)Käsityöt on suunnattu niille, joilla on jonkinlainen näkemys ja lähtee sitä itse tai pienellä avustuksella toteuttamaan suurella energialla ja kaikella mahdollisella ilolla.
-Tyttö, 14-v

1)Puusepän ja kirurgin työt ovat käsitöitä, myös kutominen ja muu neulominen ovat käsitöitä.
2)Käsityöt ovat tarkoitettu taiteilijoille.
-Mies, 30-v

1) Kudotut, neulotut, virkatut, ompelukoneella tehdyt, huvutetut, yms. menetelmillä tehdyt korut, hyötyasiat (esim. villasukat ja kaulahuivit), sisustustuotteet, melkein mitkä vain koristeet ja taideteokset myös. Minusta silti käsityö ja taide ovat vähän eri asioita.
2)Käsityöt ovat kaikiööe kiinnostuneille. Peruskoulussa myös niille, jotka eivät ole kiinostuneita. Uskon, että käsillä tekeminen kehittää paljon aivojen toimintaa suuremmassakin mittapuussa.
-Nainen, 30-v


Käsitöitä on ihan kaikki itsetehdyt asiat. Oli se sitten puutarhatonttu, villasukat, ovikranssi, laituri, linnunpönttö, mekko, ihan mikä tahnasa itsetehty asia. Liian usein käsityöt rajataan esim. neulomiseen ja ompelemiseen tms. Käsityöt ovat paljon mutakin! Ennen koulussa oli puutyöt/veisto ja käsityöt. Nykyisin on tekninentyö ja tekstiilityö ja molemmissa tehdään samoja asioita kuin ennenkin, molemmat ovat käsitöitä. Omasta mielestäni ”uudet nimitykset” ovat parempia, koska molemmat ovat käsitöitä, jolloin tekniikoiden välinen jaoittelu ei ole niin tiukka. Vaikka siltihän me sanomme usein puutyö ja kässä.

Käsityöt on yksi suuri ryhmä, jonka voi jaoitella moneen pienempään ryhmään. Silti usein varsinkin nuorempien käsityö ryhmitys on melko toispuoleinen.

Käsityöt on tarkoitettu ihmisille. Ei sen enempää miehille kuin naisille. On käsitöitä, joita naiset tekevät enemmän ja on myös käsitöitä, joita miehet tekevät naisia enemmän. Käsitöitä saavat tehdä niin lapset kuin aikuisetkin, terveet kuin sairaat, naiset kuin miehet, onnelliset kuin onnettomatkin, käsityöt on kaikille. Jokaiselle on varmasti omat vahvuusalueet ja lempiasiat käsitöissä. Ihmiset myös tekevät käsitöitä eri syistä.

Yllätyin kun sain vastauksia, kuinka laajalla näkökulmalla ihmiset ajattelivat käsityöt. Ajattelin, että varsinkin nuorimmat olisivat vastanneet 1. kysymykseen ”neulominen, ompeleminen ja virkkaaminen” tms. Ihanaa kun ihmiset ajattelevat loppujen lopuksi käsityöt laajalla näkökulmalla. Ajattelin myös, että olisi tullut enemmän vastauksia ”käsityöt on naisille”.
Liian usein käy näin: ”Mitä sä harrastat?” joku kysyy. Johon vastaan asianmukaisesti ”Käsitöitä ja lenkkeilyä”. ”Aijaa no kiva, virkkaaksä vai neuloksä tai teeks sä vaatteita?” kysyjä usein jatkaa. Se saa mut aina vähän hermstumaan: ”Öö no siis, teen käsitöitä laidasta laitaan. Joskus teen kangastöitä, lankatöitä, puutöitä, riippuu”.

Alla olevassa taulukossa on esimerkkejä ja joitain asioita ja ryhmiä, tapoja.

Käsityöt tekniikoita Pienempiä ryhmiä esimerkkejä
Tekstiilityöt Neulominen, virkkaaminen, ompeleminen, pitsin nypläys, huovuttaminen,  verhoileminen, kirjominen, kutominen Lankatyöt, kangastyöt, huopatyöt, sisustustyöt Villasukat, amigurumi, verhot, tyynyliina, pitsiliina, huopikkaat, päällystetty nojatuoli, kansallispuvun kuviot, räsymatto
Teknisettyöt Nikkarointi, sahaaminen, juottaminen, hitsaaminen, poraaminen, veistäminen, rakentaminen, asentaminen, (hieominen), Puutyöt, sähkötyöt, sisustustyöt, Linnunpönttö, laituri, kaappi, pöytä, talo, leikkimökki, pöytälamppu, luuta
Muut Askarteleminen, kankaanvärjäys Paperityöt, luontotyöt (materiaaleina risut, lehdet jne), Korttiaskartelu, origami, kangas,

Käsityö on taidetta, mutta onko taide käsityötä? Mikä ero on taiteella ja käsityöllä?

Käsityön ja taiteen ero on se, että käsityö on taidetta, jota voi käyttää ja josta on hyötyä. Taide tehdään käsillä, joten se on käsityötä, mutta silti en luokittelisi sitä käsityöksi, koska taide on yleensä koriste, kuten taulu tai veistos, eikä siitä hyödy kuten esim. villapaidasta.

Yhteenvetona tästä kirjoituksesta: Käsityö on iso ryhmä, joka luokitellaan kahteen ryhmään, tekstiilitöihin ja teknisiintöihin. Teknisissä- ja tekstiilitöissä on vielä peinemmät ryhmät. Käsitöitä on kaikki itsetehdyt tuotteet. Liian usein käsityöt rajataan lankatöihin ja kangastöihin, monet muutkin asiat ovat käsitöitä. Käsityöt ovat kaikille.

Laajemmalla käsityö näkökulmalla eteenpäin!
-Okuliina

 

Mainokset

Tekijä: okuliinacraft

Heips! Olen 15-v turkulainen tyttö. Blogiini kirjoitan käsitöistä, lifestylesta ja erinnäisistä aihepiireistä. Tykkään ulkoilla, kirjoittaa, "craftata", leipoa, somettaa ja hengailla erityisesti ystävieni kanssa. Musiikki, lankakerä ja kangaspakat käsityötarvikkeineen, nahkatakki, ripsiväri, kahvi, muoti ja läheiset ovat lemppari juttuja!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s