Budjetti

Heips!
Ihanaa olla taas terve ja päästä touhuamaan. Viikon sairastus ei ollut mukavaa, nyt on taas kiva olla terve ja energinen. Ajattelin nyt vähän kirjotella käsitöiden budjetoinnista. Kirjoitan omia mielipiteitä hinnoista, kuten otsikkokin kertoo budjetoinnista ja ylipäänsä käsitöistä ja rahasta.

Kaikki maksaa, niin myös käsityöt ja käsityö tarpeet. On halpaa roinaa ja on kallista roinaa. Hinta riippuu useasta asiasta, laadusta, materiaalista, merkistä, tavarasta ja kaupasta. Usein pienet yritykset ovat kalliimpia kuin isot ketjut. Käsityö maailmassa kalleimmat asiat on varmasti saumurit ja ompelukoneet. Toisaalta riippuu siitä, mitkä asiat laskee käsitöiksi, laskeeko myös esim. puuseppien tekemät puutyöt vai lasketaanko käsitöiksi lanka- ja ompelutyöt sun muut.

Joskus kun ostan tarvikkeita järkytyn hinnan korkeudesta, välillä tuote saa siis jäädä hyllyyn tai vaihtua toiseen. Alennusmyynnit on aina ihania! Itse pyrin yleensä mahdollisiman pieneen budjettiin. Jo suunnittelu vaiheessa mietin aina kuinka paljon työ tulee maksamaan ja kuinka sen hinnan saisi minimoitua, onko jotain jota minulla jo valmiiksi kotona olisi tai onko jollain muulla kyseistä asiaa tai voisinko kierrättää jotakin. Ja kun on rahapula, pitää osta hankkia tottakai sponsoroija tai ensin hankkia duuni, jonka jälkeen saa ostettua tarvikkeita. Tavoite/suunnitelma budjettiin lisään aina 2-5€, sen varalta, että tuote maksaakin enemmän tai tarvitsen vielä jotain muutakin.

Jos ja kun kyseessä on isompi käsityö usein mitoitan tarvikkeet ja vertailen hintoja tarkemmin, ihan vaan sen takia, että säästäisin. Jos kyseessä on pienempi käsityö voi käyttää vähän kalliimpaa lankaa tai kangasta, koska silloin sitä ei kulu niin paljoa.  Suunnittelu ja budjetti kulkee käsikädessä. Ilman suunnitelmaa ei tiedä materiaalimenekkiä tarkalleen, ilman että tietää tarkkaa materiaalimenekkiä voi ostaa liikaa tai liian vähän, jos ostaa liikaa kuluu taas turhaa rahaa, sen rahan olisi voinut käyttää taas seuraavaan investointiin. Suunnittelu vaiheessa asetetaan rahalle rajat! Jos suunnittelee huolella saatta säästää hyvällä tuurilla paljonkin rahaa.

Itsetehtyjä käsitöitä myydään paljon överihinnalla, mutta myös alihinnalla. Joskus ihmiset kehtaavat pyytää vähän turhan paljon töistään. Välillä törmää tapauksiin jolloin ajattelee ”voihan, kylläpä tämä myydään halvalla. Tästä saisi helposti pyydettyä 5€ enemmänkin”. Itsetehdyt käsityöt ovat tehdastöitä kalliimpia. -Luonnollisesti! Syy siihen on se, että sen tekemiseen on kulunut enemmän aikaa, joku ihminen on itse nähnyt vaivaa tehdäkseen sen, tarvikkeet ovat maksaneet ja ennen kaikkea nimenomaan se on tehty rakkaudella käsin. Nykyään tehdään yhä enemmän koko ajan kaikki ketjutuotannolla ja tehtaissa, käsillä tekeminen vähenee. Ihmiset, jotka elättävät itsensä käsitöitä tekemällä saavat nähdä koko ajan enemmän vaivaa ja tehdä enemmän työtä pystyäkseen olemaan yrittäjiä.

Entäs välineet, virkkuukoukut, neulepuikot, mittanauhat, sakset, ompelukoneet, saumurit, nuppineulat, neulat ja muut välineet? Voi kyllä, niitä tarvitaan ja nekin maksaa, tottakai! Niitäkin on erilaisia ja eri hintaisia. Bambuiset neulepuikot ovat kalliimpia kuin alumiiniset, kummat ovat kestävämpiä, entä mukavampia. Mieti ennen ostamista! Sama pätee kaikissa muissakin välineissä. Eri merkkejä, eri toimintoja, eri hintoja, eri värejä vaihtoehtoja on monia, valinnan varaa on välillä liikaakin. Kuten jo alussa mainitsinkin, hinta riippuu myös kaupasta. Kannattaako samat neulepuikot ostaa viidellä eurolla isosta käsityöfirmasta vai kuudella eurolla pienestä yrityksestä, ja tukea tätä yritystä? Omasta mielestäni kannattaa ostaa pienestä yrityksestä, tosin toki jos ostat langan isosta ketjusta kaupungin toiselta puolelta, niin kannataako mennä aina vaan neulepuikkojen perässä kaupungin toiselle puolelle, kun puikot saisi samastakin paikasta kuin langan.

Kaupasta vai craftaten? Riippuu. Joskus on fiksumpi tehdä samantapainen tuote itse, eikä ostaa sitä. Toisaalta joskus on kannatavampaa ostaa valmis tuote kaupasta. Tai sitten voi yhdistää tottakai! Ostaa kaupasta tuotteen, jota itse tuunaa.

Eli siis:
-Hinta riippu monesta asiasta
-Harkitse ennen kuin ostat
-Kannata pieniä yrityksiä
-Budjetti ja suunnittelu kulkevat käsikädessä
-Mieti tarve
-Säästä, vertaile, mieti
-Halpa ja huono vai kallis ja hyvä laatuinen? Tottakai kallis
-Harkitse muitakin vaihtoehtoja
-Kierrätä mahdollisimman paljon
– Kässäily on yllättävän kallista
-Sinä olet vastuussa siitä, että onko rahalla rajat!

Mukavaa alkavaa viikkoa jokaiselle!
-Okuliina

 

 

 

Mainokset

Tekijä: okuliinacraft

Heips! Olen 16-v turkulainen tyttö. Blogiini kirjoitan käsitöistä, lifestylesta ja erinnäisistä aihepiireistä. Tykkään kirjoittaa, "craftata", somettaa ja hengailla erityisesti ystävieni kanssa. Musiikki, lankakerä ja kangaspakat käsityötarvikkeineen, nahkatakki, ripsiväri, kahvi, muoti ja läheiset ovat lemppari juttuja!

2 vastausta artikkeliin “Budjetti”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s