Espadrillokset (koulutyön dokumentointi)

Koulussa teimme käsityötunneilla espardrillos-kengät. Tämä postaus on kenkien dokumentointityö, jonka opettaja arvioi.

Suunnittelu
Aluksi tein kolme erilaista suunnitelmaa ja vaihtoehtoa, joista valitsin lopuksi parhaan. Jokainen vaihtoehto oli hieman erilainen, kaikki vaihtoehdot sisälsivät kuitenkin virkattua pitsiä, mutta mallit olivat erilaisia. Vaihtoehto 1 oli virkatut espadrillokset, joiden kärkiosassa olisi ollut pitsiä, kengät olisin tehnyt valkoisesta puuvillalangasta. Vaihtoehto 3 oli läpsy tyypiset espadrillokset, jotka olisin virkannut pitsikuviolla turkoosista puuvillalangasta. Lopullinen työni oli vaihtoehto 2 ”nauha espadrillokset”. Päädyin tähän suunnitelmaan, koska siinä oli sopiva määrä työtä annetulle ajalle, sitä tehdessäni oppisin jotakin uutta ja malli oli mukavin. Valitsemassani suunnitelmassa jouduin vaihtamaan langan ja sen takia myös väriä  Jos olisin tehnyt kengät langalla, jonka alunperin valitsin, nauhoista olisi tullut liian paksut. Malli, jolla virkkasin oli lehtipitsi. Opin mallin nopeasti ja se oli loppujenlopuksi yllättävän helppo. Kantaosan virkkasin kiinteällä silmukalla ja nauhat lehtipitsillä. kärkiosassa menee kolme nauhaa risttin.

IMG_2709
Kaikki kolme alkuperäistä suunnitelmaani
IMG_2875
Omia muistiinpanoja käsityöpäiväkirjassa


Työskentely
Ensin virkkasin kaikki osat. Nauhat, kantapäät ja lopuksi nilkan ympäri menevät nauhat. Kokoamisen aloitin neulaamalla osat kiinni pohjaan, jonka jälkeen ompelin osat kiinni pykäpistoilla. Ensimmäiseksi ompelin kantapään kiinni, jonka jälkeen ompelin nilkan ympäri menevät nauhat kiinni kantapää osiin. Lopuksi ompelin nauhat kiinni. Koska virkkasin osat ohuesta helmilangasta, aikaa kului virkkaamiseen melko paljon. Osan virkkasin kotona, koska jos olisin kaiken tehnyt koulussa, työ ei olisi valmistunut aikataulun mukaisesti. Osien virkkaamiseen kului aikaa arvioltani jopa noin 5h. Kiinnitäminen vei aikaa vähemmän, arvioltani noin 1-1,5h.

IMG_3045
Kaava, valmis kantapää ja keskeneräinen kantapää
IMG_3049
Ennen kuin ompelin osat kiinni neulasin ne pohjaan
IMG_2711
Pohjiin merkitsin erivärisin nuppineuloin kohdat joihin osat kiinnitetään


Työskentelyn arviointi
Jouduin pohtimaan erityisesti kantapäiden mallia, kuinka saisin virkattua tahtomani malliset kantapäät. Loppujenlopuksi ei kantapäänkään virkkaaminen ollut kovin hankalaa kaavan avulla. Materiaali oli pinkki helmilanka, jota virkkasin 1,75 koukulla. Lankaa oli sen ohuuden vuoksi hidas työstää. Yleensä teen melko kireällä käsialalla, mutta nyt haastetta toi käsialan pitäminen löysempänä varsinkin ensimmäisen kerroksen ajan, koska muuten koukku ei mahtunut läpi. Jos saisin tehdä toiset kengät tekisin ne paksummalla langalla ja muotoilisin kantapääosia enemmän. Työn tekeminen oli helppoa ja hidasta, kuitenkin ihan kivaa.Oppimisen arviointi
Työssä opin virkkaamaan lehtipitsiä, kiiinnittämään osat pykäpistoilla pohjaan ja ennenkaikkea tekemään epadrillos-kengät. Onnistuin osien mitoituksessa hyvin ja osat ovat sopivat. Opin kaikki asiat, jotka asetin itselleni tavoitteeksi. Työskentelyni oli kohtalaisen reipasta ja omatoimista. Valmiisiin kenkiin olen tyytyväinen myös itse. Kiinnityspistojen välit ovat tasaisia ja pistot pieniä ja siistejä. Virkattu pinta on tasaista ja tiheää. Tosin espadrillokset ovat minulle vähän liian isot.

IMG_2710
Kokeilumalli, jossa opettelin lehtipitsin virkkausta
IMG_3161
Valmiit kengät!

-Okuliina

Mainokset

Tekijä: okuliinacraft

Heips! Olen 16-v turkulainen tyttö. Blogiini kirjoitan käsitöistä, lifestylesta ja erinnäisistä aihepiireistä. Tykkään kirjoittaa, "craftata", somettaa ja hengailla erityisesti ystävieni kanssa. Musiikki, lankakerä ja kangaspakat käsityötarvikkeineen, nahkatakki, ripsiväri, kahvi, muoti ja läheiset ovat lemppari juttuja!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s